La data de 9 aprilie 2024, Camera Deputaților a adoptat, din calitatea sa de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi a art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă („Propunerea Adoptată”), ulterior adoptării acesteia de către Senat la data de 12 decembrie 2023.
Pentru claritate, precizăm că Propunerea Adoptată a fost mai întâi înregistrată la Senat, cu nr. L690/2023, iar, mai târziu, la Camera Deputaților, cu nr. PLX 788/2023.
În esență, odată ce, ulterior promulgării acesteia de către Președintele României și publicării sale în Monitorul Oficial, Propunerea Adoptată va intra în vigoare, aceasta va diminua substanțial posibilitatea procedurală a instanțelor de judecată de a diminua sumele reprezentând onorariile avocațiale pe care partea care a pierdut un proces poate fi obligată să le plătească părții câștigătoare a procesului.
Astfel, conform formei art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă aflată în vigoare la acest moment anterior intrării în vigoare a Propunerii Adoptate, instanţa de judecată poate, la momentul soluționării unei cauze și chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţial pe care partea care va câștiga procesul o va putea recupera de la partea adversă.
Această măsură poate fi luată de către instanță atunci când cuantumul onorariului avocațial este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, instanța ţinând seama şi de circumstanţele cauzei.
Or, odată cu intrarea în vigoare a Propunerii Adoptate, limitele acestei posibilități a instanței vor fi restrânse considerabil, din următoarele privințe:
- se va institui o prezumție legală relativă a proporționalității dintre onorariul convenit între avocat și clientul său și valoarea sau complexitatea cauzei, respectiv activitatea desfăşurată de avocat în cauză;
- reducerea părții din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocațial nu va mai putea fi dispusă de către instanță din oficiu, ci numai la cererea părții interesate;
- măsura reducerii cheltuielilor respective va putea fi atacată odată cu fondul cauzei, iar, în cazul hotărârilor supuse recursului, precum şi al celor definitive, se va putea solicita reexaminarea (caz în care cererea va fi soluţionată de către un alt complet al aceleiași instanțe);
- motivarea măsurii reducerii cheltuielilor va trebuie realizată de către instanță prin raportare la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului.
În momentul de față, criteriile statutare de stabilire a onorariului avocațial sunt cele prevăzute de art. 127 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat adoptat în anul 2011:
- timpul şi volumul de muncă solicitate pentru executarea mandatului primit sau a activităţii cerute de client;
- natura, noutatea şi dificultatea cazului;
- importanţa intereselor în cauză;
- împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat din partea unei alte persoane, dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigaţii suplimentare;
- notorietatea, titlurile, vechimea în muncă, experienţa, reputaţia şi specializarea avocatului;
- conlucrarea cu experţi sau alţi specialişti, impusă de natura, obiectul, complexitatea şi dificultatea cazului;
- avantajele şi rezultatele obţinute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
- situaţia financiară a clientului;
- constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acţioneze pentru a asigura servicii legale performante.
Odată cu intrarea în vigoare a Propunerii Adoptate, este preconizată o îmbunătățire a situației dreptului la apărare în România, întrucât astfel se va diminua gradul de probabilitate al ipotezei în care clientul care a câștigat un proces să nu poată recupera de la partea adversă învinsă întregul onorariu pe care l-a achitat avocatului său.
Totodată, Propunerea Adoptată vine spre a reconfirma atât caracterul de măsură procesuală cu totul și cu totul excepțională al reducerii analizate, cât și caracterul de profesie antreprenorială al avocaturii.